Hypnotherapie bij Rouwverwerking
Rouw is afscheid nemen van een diepgaand verlies. Het staat voor alle gedragingen, denkprocessen, lichamelijke, emotionele en spirituele reacties die optreden na een verlies, zoals:
- Verlies van een geliefde of dierbaar persoon;
- Scheiding of het verbreken van een relatie;
- Ontslag bij een vertrouwde baan;
- Verlies van een vriendschap;
- Of bij een overgang naar een nieuwe levensfase.
De wereld ziet er niet meer hetzelfde uit. Er verandert veel, onder andere de manier waarop je naar de toekomst kijkt. Wat eerst van betekenis was, is nu minder belangrijk.
Maar hoe ga je hiermee om? Voor sommigen is dit een langdurig en zwaar proces. Hypnotherapie kan een goede begeleiding zijn bij rouwverwerking.
Wat verstaan we precies onder ‘rouw’?
Rouwen is een proces waarbij een individu zich aanpast aan een compleet veranderde situatie. Je kunt vragen over de zin van het leven hebben, zinloosheid of eenzaamheid ervaren, gedachten over zelfmoord hebben of juist angst ervaren om zelf dood te gaan. Dit kan een aangrijpende ervaring zijn omdat het vaak betekent dat je niet meer op dezelfde golflengte zit als de mensen om je heen.
Vaak weet je ook niet welke reacties een groot verlies veroorzaken. Vanuit de samenleving of culturele achtergrond zijn er bepaalde verwachtingen over hoe te reageren. Bijvoorbeeld over hoelang dit proces in beslag mag nemen. Als je lichamelijk functioneren en je gedachten, gevoelens of gedragingen hier niet mee overeenstemmen, kan dit het rouwproces sterk beïnvloeden.
Wat doet rouw met ons lichaam?
We beschouwen verdriet vaak als een emotioneel proces, maar uit verdriet kunnen lichamelijke of geestelijke reacties komen. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijke klachten bij rouwverwerking:
- Lichamelijke reacties: misselijkheid, lage weerstand, slaapproblemen, onrustig, geen eetlust of juist veel trek, spanningshoofdpijn, energieverlies, geen of juist veel seksuele verlangens, gewichtsverlies of gewichtstoename.
- Emotionele reacties: verdriet, schaamte of schuldgevoelens, angst, agressie, machteloosheid, negativiteit, eenzaamheid, nachtmerries.
- Cognitieve reacties: concentratieverlies, lagere eigenwaarde, verwarring en desoriëntatie, tegenstrijdige gevoelens, gespannenheid, dwangmatig denken, steeds maar aan de bepaalde situatie of persoon denken, hopeloosheid.
- Gedragsmatige reacties: zenuwachtig, teruggetrokken, vermijden van personen of situaties.
Rouw kan in elk deel van je leven omhoogkomen: je werksituatie, je relaties met anderen en het beeld wat je van jezelf hebt. Ongeveer elke emotie kan opkomen, ook emoties die je bij jezelf voorheen niet kende en vreemd lijken in de context van het verlies.
Wat vaak moeilijk is aan de emoties, is de ongewone intensiteit waarmee ze opkomen, waardoor mensen bang zijn gek te worden. Vroeger werd vaak een periode van een jaar genoemd voor een ‘normaal’ verlopend rouwproces. Daarna moest het verlies verwerkt zijn en moest men de overledene los hebben gelaten.
Tegenwoordig hebben we hier een andere kijk op. We zien dat nabestaanden zeer uiteenlopende gevoelens hebben tijdens het rouwen en dat de duur van de periode van rouw sterk wisselend kan zijn.
Veelvoorkomende fases van het rouwproces
Direct na een verlies kan het moeilijk zijn om de gebeurtenis te accepteren. Je voelt je gevoelloos, hebt moeite om te geloven dat het verlies echt gebeurd is, of ontkent misschien de waarheid. Een diep hartzeer is waarschijnlijk het meest algemeen ervaren symptoom van verdriet. Je hebt misschien gevoelens van leegte, wanhoop, verlangen of diepe eenzaamheid. Je kunt veel huilen of je voelt je emotioneel onstabiel.
Je kunt je ook schuldig voelen over dingen die je wel of niet gezegd hebt of deed. Of over het ervaren van bepaalde gevoelens (bijvoorbeeld je opgelucht voelen als de persoon stierf na een lange, moeilijke ziekte). Zelfs als het verlies niemands schuld was kun je ook boos worden. Op jezelf, de dokter of zelfs de persoon die stierf omdat je je in de steek gelaten voelt.
Een aanzienlijk verlies kan een groot aantal zorgen en angsten veroorzaken, waardoor je je angstig, hulpeloos of onzeker voelt. Je kunt zelfs paniekaanvallen krijgen. De dood van een geliefde kan ook angst oproepen voor je eigen sterfelijkheid of de verantwoordelijkheden waar je nu alleen voor staat.
Wat kan hypnotherapie doen bij rouwverwerking?
Tijdens een rouwproces kan hypnotherapie je begeleiden om je kijk op het leven positief te veranderen. Het gaat niet over vergeten, maar over ‘helen’. Wanneer je voelt dat je klaar bent om je emotionele wonden te helen kan hypnose je op verschillende manieren zachtjes door een tijd van verdriet heen begeleiden.
Je gedachten en gevoelens worden naar een positief perspectief begeleid. Daarnaast leer je bewust om te gaan met het verlies. Je zult nog steeds je herinneringen hebben, maar ze zullen minder beladen zijn met pijnlijke gevoelens. Hierdoor kun je openlijk praten – als je wilt – zonder dat je door emoties wordt overvallen.
Rouw is geen permanente toestand, maar een proces. En dit proces moeten we op onze eigen manier doorlopen. We mogen de tijd nemen om ons verdriet te verwerken, zonder dat het ons leven volledig overneemt. Met hypnotherapie wordt het rouwproces minder beladen met stress en spanning en krijg je meer tijd voor waardering en liefde.
Er is niets eng of vreemd aan hypnose en je zult de controle over je eigen gedachten niet verliezen. Eigenlijk precies het tegenovergestelde. Je krijgt meer controle over de manier waarop je rouwt en denkt over het verlies. Je hoeft je geen zorgen te maken dat hypnose je gevoelens laat veranderen voordat je er klaar voor bent. Dat is niet de intentie.
Het doel is om weer te kunnen genieten van de herinneringen met je dierbare, zónder overvallen te worden door de pijn van het gemis.
Denk je dat hypnotherapie jou kan helpen bij je rouwverwerking? Neem dan contact op voor meer informatie of maak een afspraak via de onderstaande button
Afspraak maken voor rouwverwerking
Door het verdriet te ontkennen of weg te stoppen kan de pijn langer duren. Elk verlies moet worden erkend zodat je verder kunt gaan. Het proces kan makkelijker worden gemaakt door begeleiding en steun van professioneels.
Ben je op zoek naar een manier om:
-het verlies te accepteren?
-De intensiteit van je verdriet te verminderen?
-ruimte te geven aan je verdriet, zodat je in je eigen tempo kunt rouwen?
-Opnieuw te verbinden met de positieve herinneringen van de persoon die je hebt verloren?
-Te genieten van je herinneringen zonder dat ze geladen zijn met pijnlijke gevoelens?
-Een opening te maken naar een gevoel van rust en kracht?
-Verder te gaan met je leven?
Hypnoseworld begeleid je hierbij, zodat je door kunt gaan en uiteindelijk acceptatie vind. Veel cliënten ervaren een enorme opluchting en bevrijding.
Neem contact op voor meer informatie of maak een afspraak via de onderstaande button:
Aanvullende informatie:
Hypnoseworld past diverse soorten behandelingen en combinaties van behandelingen toe om ervoor te zorgen dat onze cliënten blijvend verandering bereiken. Dit zijn effectieve manieren om positieve veranderingen te maken.
Veel cliënten hebben mooie veranderingen ervaren door middel van hypnotherapie.
* De resultaten en het aantal sessies wat nodig is kunnen per persoon verschillen.
Wij werken onder andere met hypnose, Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP), EMDR, EFT, IEMT en andere krachtige technieken. Deze technieken worden uitsluitend uitgevoerd op basis van ‘Een-op-Een’ sessies, om zo de gewenste veranderingen te maken met een duidelijke focus op het bereiken van het doel.
Vergoedingen: Hypnotherapie valt onder ‘alternatieve therapie‘. Het kan zijn dat dit opgenomen is in uw zorgpakket. Weten of jouw particuliere zorgverzekeraar hypnotherapie vergoedt? Bekijk dan deze lijst. Neem contact op met uw zorgverzekering om te bevestigen of u in aanmerking komt voor een vergoeding.
Meer informatie over rouwverwerking met hypnose?
Neem dan contact op met onze praktijk of maak een afspraak.
Bellen kan via 06-2094181