Posttraumatische stressstoornis (PTSS)

Posttraumatische stressstoornis (PTSS) is een angststoornis die zich kan ontwikkelen wanneer iemand betrokken (of getuige) is geweest van een traumatische gebeurtenis.

Anders dan wat vaak wordt gedacht, is PTSS niet iets wat alleen bij militairen voorkomt. We kunnen allemaal iets traumatisch meemaken. Denk maar aan een verkeersongeval, een overval, (langdurig) misbruik, een oorlog, terrorisme, een natuurramp, een sterfgeval of het overlijden van een dierbare.

Wanneer je iets traumatisch meemaakt is het normaal dat je onmiddellijk reageert op de situatie. De meest voorkomende manieren waarop mensen reageren is een verscheidenheid aan emoties. Angst, shock, hulpeloosheid, verdriet, boosheid.

PTSS Symptomen

Bij de meeste mensen ontwikkelen de symptomen van PTSS zich gedurende de eerste maand na de traumatische ervaring. Maar in sommige gevallen kan het een aantal maanden of jaren duren voordat de symptomen naar boven komen.

Dit komt niet alleen doordat ieder mens anders reageert, maar ook door de ervaringen uit het verleden vóór de impact van het trauma.

PTSS heeft verschillende symptomen:

  • Paniekaanvallen en angst;
  • Herbeleving door flashbacks van de traumatische ervaring in het ‘hier en nu’;
  • Isolatie, gevoelloosheid en het vermijden van plaatsen en situaties die een intense emotionele reactie veroorzaken;
  • Voortdurend oplettend, in een verhoogde staat van alertheid zijn, gespannen en prikkelbaar, woede of gewelddadige uitbarstingen;
  • Moeilijkheden met slapen, niet kunnen slapen of tijdens de slaap terugkerende dromen of nachtmerries;
  • Belangrijke delen van de traumatische gebeurtenis niet herinneren, door de herinneringen, gedachten en gevoelens over het trauma niet toe te laten;
  • Meer afstand nemen van geliefden, familie, vrienden, of werk en andere activiteiten;
  • Moeilijkheden met concentreren op dagelijkse activiteiten, en moeite om op langere termijn dingen te plannen. Verlies van focus en motivatie;
  • In een staat van voortdurende depressie vervallen of je voortdurend ongerust voelen;

De symptomen kunnen sterk variëren in intensiteit. Zo zullen sommigen periodes van minder opvallende symptomen ervaren, om daarna periodes te hebben waarin ze ernstiger zijn.

Anderen kunnen voortdurend ernstige symptomen hebben die het dagelijks leven beïnvloeden.

PTSS behandelen met hypnose

Sommige mensen hebben het vermogen om zelf met de situatie om te gaan. Zij krijgen de juiste ondersteuning, waardoor ze na een tijdje weer ‘normaal’ kunnen functioneren.

Anderen kunnen juist stressreacties krijgen die niet vanzelf verdwijnen, of in de loop van de tijd zelfs erger worden. In dat geval is het belangrijk om PTSS te herkennen en aan te pakken.

Hypnotherapie kan een effectief hulpmiddel zijn bij het behandelen van PTSS. De therapie richt zich op het positief veranderen van je onderbewustzijn, waarbij we – vanuit een diepe ontspanning – contact maken met het onderbewustzijn.

Op deze diepere laag werken we aan de onderliggende emoties en gevoelens om de lading van het trauma te veranderen. Hierdoor kun je makkelijker praten over te gebeurtenis of terug kijken zonder nare gevoelens.

Hypnose kan je begeleiden om een doorbraak te ervaren en jezelf te bevrijden van je emotionele pijn. Daarnaast leer je hoe je de controle weer terug krijgt over je gevoel.

Denk je dat je hier klaar voor bent? De eerste stap zal dan bestaat uit contact opnemen of het maken van een afspraak.

Contact informatie:

Je kunt onze praktijk ook bereiken door een mail te sturen naar info@hypnoseworld.nl, of door te bellen naar 06-20941818.

Telefonisch zijn we bereikbaar van maandag tot vrijdag (09.00 tot 18.00 uur). Tijdens de sessies is er een antwoordapparaat. Laat een bericht achter met je telefoonnummer en we bellen je zo snel mogelijk terug.

Ook is er de mogelijkheid om een afspraak te maken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek (20 min)

 

Aanvullende informatie:

Hypnoseworld past diverse soorten behandelingen en combinaties van behandelingen toe om ervoor te zorgen dat onze cliënten blijvend verandering bereiken. Dit zijn effectieve manieren om positieve veranderingen te maken.

Wij werken onder andere met hypnoseNeuro Linguïstisch Programmeren (NLP), EMDR, EFT, IEMT en andere krachtige technieken. Deze technieken worden uitsluitend uitgevoerd op basis van ‘Een-op-Een’ sessies, om zo de gewenste veranderingen te maken met een duidelijke focus op het bereiken van het doel.

Veel cliënten hebben mooie veranderingen ervaren door middel van hypnotherapie.
* De resultaten en het aantal sessies wat nodig is kunnen per persoon verschillen.

Vergoedingen: Hypnotherapie valt onder ‘alternatieve therapie‘. Het kan zijn dat dit opgenomen is in uw zorgpakket. Weten of jouw particuliere zorgverzekeraar hypnotherapie vergoedt? Bekijk dan deze lijst. Neem contact op met uw zorgverzekering om te bevestigen of u in aanmerking komt voor een vergoeding.

Meer informatie over PTSS behandeling met hypnose?

Neem dan contact op met onze praktijk of maak een afspraak.

Bellen kan via 06-2094181