Hypnose bij angst of fobie

Iedereen heeft een eigen uniek gevoel over wat eng of plezierig is. Maar hoe ervaren we deze angst? En in welke context?

Wanneer je bijvoorbeeld een wilde leeuw ziet wordt er een sterke angstreactie veroorzaakt. Maar wanneer je dezelfde leeuw in de dierentuin ziet wekt dit slechts nieuwsgierigheid op. Misschien vind je de leeuw wel heel schattig.

Kortom: ons gevoel en gedachten over een situatie bepalen of we in feite ‘OK’ zijn.

Waarom ervaren we de angst / fobie?

Angst overwinnen doet wonderen voor je zelfvertrouwen. Wanneer je dingen doet die je eigenlijk heel eng vindt, vergroot dit je comfort-zone. Hierdoor zoeken mensen vaak hun angsten op.

Maar hoewel elk van deze factoren – context, afleiding, sociaal leren – potentieel hebben op de manier waarop we de angst ervaren, is ons gevoel van controle een algemeen thema dat hen allemaal verbindt.

Wanneer we in staat zijn om te herkennen wat wel en geen echte dreiging is, we een ervaring kunnen relativeren en kunnen genieten van de opwinding van dat moment, zijn we uiteindelijk op een plek waar we ons in controle voelen.

De perceptie van controle is essentieel voor hoe we angst ervaren en hierop reageren. Wanneer we de eerste ‘vecht- of vlucht‘-rush overwinnen, voelen we ons vaak tevreden, gerustgesteld over onze veiligheid en meer vertrouwen in ons vermogen om de confrontatie aan te gaan met de dingen die ons eerst bang maakten.

Dit roept nog een andere vraag op: Waar velen een grote schrik ervaren, hoe kan het dat anderen hier juist van genieten? Bijvoorbeeld parachutespringen.

Wat gebeurt in ons lichaam bij angst?

Alle plezier terzijde, een staat van angst kan leiden tot aanzienlijk leed en disfunctioneren. Het kan iemands vermogen tot succes en levensvreugde flink beperken. Aandoeningen van angst omvatten:

  • Fobieën;
  • Sociale fobie;
  • Gegeneraliseerde angststoornis;
  • Verlatingsangst;
  • PTSS;
  • En obsessieve compulsieve stoornis.

De vecht-vlucht-bevries-reactie is een automatisch systeem om ons te beschermen tegen bedreiging of gevaar. Als je bijvoorbeeld de woorden “Kijk uit!” hoort, zal je verbaasd zijn over hoe snel je reageert. Dit laat zien hoe effectief dit systeem ons beschermt tegen gevaar.

Wanneer je angst ervaart gaat je lichaam adrenaline en cortisol (stress hormoon) produceren. Je bloeddruk stijgt en je hartslag verhoogt, je spieren spannen zich aan, je zintuigen staan op scherp en je pijngrens stijgt. Je lichaam is voorbereid om te reageren.

Bij een echte bedreiging of gevaar is het vecht-vlucht-bevries systeem van wezenlijk belang voor ons voortbestaan. Maar wat gebeurt er als er geen ‘echt’ gevaar is? Dit systeem kan ook in werking treden wanneer we geloven dat er gevaar is, maar dit niet het geval is.

Angst overwinnen met hypnose

Met hypnotherapie werken we met een staat van ontspanning. Via hypnose kunnen we onze kritische gedachten omzeilen en direct naar het onderbewustzijn gaan om tot de diepere oorzaak van de angst of fobie te komen. Zo kunnen we ontdekken waarom een bepaalde gebeurtenis zoveel angst of paniek veroorzaakt, om uit eindelijk de angst of fobie te verhelpen. Je onbewuste gedachten worden hierdoor opnieuw vormgegeven.

Ervaar je zelf een (hevige) angst of fobie? Misschien krijg je al angst door erover na te denken. Zelfs als je het nog niet hebt overwonnen, is er een manier om anders te reageren, zodat je meer vertrouwen kunt hebben.

Maak een afspraak via de onderstaande button of neem contact op via het contactformulier.

Hoe het onderbewustzijn de leiding neemt over jouw angsten

Wat we vaak niet weten is dat ons rationele en kritisch denken niet altijd in controle is. Bij angst doet de rationele geest een stapje terug, terwijl het onderbewustzijn de leiding neemt. Het onderbewustzijn informeert en beïnvloedt veel van onze gedachten.

Wanneer je het bijvoorbeeld koud hebt reageert je lichaam daarop. Die prikkels geven in de kern een signaal door aan de hersenen door te vragen wat het voelt. Met andere woorden, we denken niet bewust: “Ik heb het koud“, maar creëren in plaats daarvan automatische gedachten in het onderbewustzijn. Deze gedachten zijn gebaseerd op alle ervaringen uit ons leven. Op datgene wat we geleerd hebben, in dit geval dus ‘kou’.

In veel gevallen wordt angst onbewust geleerd. We stellen onszelf in staat om op een bepaalde manier te reageren op een situatie. Wanneer je angst zonder aanleiding gaat ervaren, wanneer er geen sprake is van ‘dreiging’ kun je verkeerd gedrag, gedachtes en lichamelijke symptomen ontwikkelen.

Onze geest leert snel. Het hoeft slechts één negatieve ervaring te zijn geweest om een leven lang angst te veroorzaken. In de loop van de tijd heeft ons onderbewustzijn geleerd om deze angstreactie te versterken tot het punt dat het onlogisch is geworden. Het kan het dagelijks leven gaan beïnvloeden en veel energie kosten. We ervaren een onredelijke angst of paniek in bepaalde situaties.

Ervaar je zelf een (hevige) angst of fobie? Hypnotherapie kan goed helpen bij het overwinnen van je angst(en) of fobie. Maak een afspraak via de onderstaande button of neem contact op via het contactformulier.

Aanvullende informatie:

Hypnoseworld werkt samen met de cliënt om de “onderliggende oorzaak” van de angst of fobie en hierbij de onderliggende gedachten, gevoelens en overtuigingen die ermee verbonden zijn te begrijpen en te veranderen.

We passen verschillende behandelingen toe om ervoor te zorgen dat onze cliënten blijvend verandering bereiken. Zo werken we onder andere met hypnose, Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) en andere krachtige technieken die een verandering voor je kan maken. Deze technieken worden uitsluitend uitgevoerd op basis van ‘Een-op-Een’ sessies, om zo de gewenste veranderingen te maken met een duidelijke focus op vrij te zijn van je angst / fobie.

Veel cliënten hebben mooie veranderingen ervaren door middel van hypnotherapie.
* De resultaten en het aantal sessies wat nodig is kunnen per persoon verschillen.

Vergoedingen: Hypnotherapie valt onder ‘alternatieve therapie‘. Het kan zijn dat dit opgenomen is in uw zorgpakket. Weten of jouw particuliere zorgverzekeraar hypnotherapie vergoedt? Bekijk dan deze lijst. Neem contact op met uw zorgverzekering om te bevestigen of u in aanmerking komt voor een vergoeding.

Meer informatie over hypnose bij angst of een fobie?

Neem dan contact op met onze praktijk of maak een afspraak.

Bellen kan ook via 06-20941818.