You are currently viewing Kun Je Herinneringen Terughalen Met Hypnose?

Kun Je Herinneringen Terughalen Met Hypnose?

Kun je herinneringen terughalen met hypnose?

Kun je me helpen herinneren waar ik mijn diamanten ring heb neergelegd?”

“Kan hypnose me iemand laten vergeten?”

Dit zijn veelgestelde vragen voor een hypnotherapeut. Amnesie (geheugenverlies) en hypermnesie (geheugen herinnering) zijn twee van de meest karakteristieke en indrukwekkende fenomenen van hypnose.

Hoewel hypnose niet je ex uit kan wissen zoals de neuralyzer van Men in Black, kun je wel veranderen hoe je je over de herinnering voelt. Ook kun je een belangrijk object terugvinden dat je verborgen hebt.

 

Opzettelijk geheugenverlies opwekken

Je kan tijdelijk geheugenverlies opwekken met hypnose, maar je kan de herinneringen niet permanent wissen. Zo kan in de diepste staat van hypnose spontaan amnesie optreden (zonder de suggestie van de hypnotherapeut).

Dit type amnesie kan psychogene amnesie nabootsen waarbij er een verlies is van belangrijke persoonlijke informatie en een kloof ontstaat in het geheugen. Wanneer het onderwerp uit hypnose wordt gewekt, keert het geheugen echter weer terug.

Amnesie kan ook ná hypnose optreden als reactie op post hypnotische suggesties van de hypnotherapeut. Maar dit betreft meestal geheugenverlies van wat er plaatsvond tijdens de hypnotische trance zelf, niet van de persoonlijke informatie en levensherinneringen.

In tegenstelling tot het meer significante geheugenverlies die spontaan kan optreden in de diepste staten van hypnose, lijkt het geheugenverlies veroorzaakt door hypnotische suggestie meer op dagelijkse vergeten, zoals wanneer je je de naam van iemand niet kunt herinneren of wat je net wilde zeggen.

In beide gevallen is de duur van hypnotisch geheugenverlies onvoorspelbaar, maar het is niet permanent. De hypnotherapeut hoeft de hypnose niet terug te draaien om de herinneringen terug te laten keren.

Het herstellen van het geheugen

Net zoals we momenten van geheugenverlies hebben in het dagelijks leven, hebben we ook momenten van plotselinge herinnering aan geheugen. Het herstel van het geheugen, het tegenovergestelde van geheugenverlies, staat bekend als hypermnesie.

Hypermnesie onder hypnose kan verschillende vormen aannemen. De meest voorkomende vorm is regressie, waarbij de cliënt zich er in het algemeen van bewust is dat hij of zij het verleden bekijkt vanuit het huidige perspectief.

Om bijvoorbeeld een ongewenste gewoonte te beëindigen, kan een cliënt terugkeren naar een tijd in zijn leven waarin hij het gedrag verkreeg. Hypnotische regressie wordt ook gebruikt om details van bepaalde situaties te onthouden en zoekgeraakte objecten te vinden.

In tegenstelling tot het meer significante geheugenverlies die spontaan kan optreden in de diepste staten van hypnose, lijkt het geheugenverlies veroorzaakt door hypnotische suggestie meer op dagelijkse vergeten, zoals wanneer je je de naam van iemand niet kunt herinneren of wat je net wilde zeggen.

In beide gevallen is de duur van hypnotisch geheugenverlies niet permanent. De hypnotherapeut hoeft de hypnose niet terug te draaien om de herinneringen terug te laten keren.

 

Herinneringen terughalen met hypnose

Hypnose kan je interpretatie en reactie op een herinnering veranderen. Je kunt de emotionele impact van een herinnering verminderen door de betekenis ervan te veranderen of door een gevoel van onthechting ervan te creëren. Een herinnering is niet alleen een gedachte in de geest, maar heeft ook een moleculaire component in het lichaam.

Hypnose kan de gedachtevorm van het geheugen niet uitwissen of ontoegankelijk maken, maar het kan de fysieke vorm van het geheugen veranderen zodat het je niet meer in beslag neemt of dat je er door geobsedeerd voelt.

 

Het herbeleven van een incident (regressie)

Regressie verschilt van de staat van hypermnesie. Hypermnesie staat ook wel bekend als herbeleving. Bij een herbeleving ervaart de cliënt het incident opnieuw, alsof het daadwerkelijk plaats vind in het ‘nu’. Het kan zelfs eerdere kenmerken vertonen zoals de persoonlijkheid, de woordenschat en het handschrift van de eerdere periode. Het meest opvallende is dat de herinneringen na de leeftijd waarop het onderwerp regresseert, ontoegankelijk worden.

Vanwege het beeld van televisie en films, hebben veel mensen die aan hypnotische regressie denken, de meest dramatische vorm van herbeleving in gedachten. In werkelijkheid ervaren de meeste cliënten die herinneringen onder hypnose herstellen vooral leeftijd-regressie, met enkele momenten van spontane herbeleving.

 

Zelf herinneringen terughalen?

Als hypnotherapeut help ik je graag bij het terughalen van je (verdrongen) herinneringen. Dit kunnen bijvoorbeeld verdrongen herinneringen zijn, of herinneringen van vroeger die je inmiddels bent vergeten.

Je kunt eenvoudig een afspraak maken via het afspraakformulier. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact op.

 

Interessante feitjes over herinneringen en hypnose

  • Wist je dat hypnose ook je geheugen kan verbeteren? Dit is handig voor als je een examen moet afleggen of een mentale voorsprong zoekt. Dit omvat meestal zowel post hypnotische suggesties van de hypnotherapeut als stressvermindering, omdat stresshormonen het geheugen en kritisch denken negatief beïnvloeden.
  • Zowel bij leeftijdsregressie als bij herbeleving kan de teruggeroepen informatie onnauwkeurig zijn. Een gehypnotiseerde cliënt kan namelijk opzettelijk of onbedoeld valse herinneringen maken.
  • Je kunt hypnose niet gebruiken zoals een leugendetector of een waarheidsserum.

Lees ook: 10 meest voorkomende misvattingen over hypnose

Geef een reactie